2012. március 27., kedd

Miből mennyit?


Deakin Egyetem kutatói a Psychotherapy Psychosomatics legújabb számában megjelent tanulmányukban kimutatták, hogy nők esetében az ajánlottnál kevesebb vörös hús fogyasztása összefüggésbe hozható a depresszióval és a szorongással.

Az egyetem kutatói, Felice Jacka vezetésével a marha- és bárányhús fogyasztásának kapcsolatát vizsgálták a depresszív és szorongásos zavarok jelenlétével, több mint ezer nő részvételével. A kutatók eredetileg azt feltételezték, hogy a vörös hús káros az egészségre, mivel más országokban készült kutatásokból az derült ki, hogy a vörös húsok fogyasztása egészségügyi kockázatokkal hozható összefüggésbe. Vizsgálatuk azonban azt mutatta, hogy a vörös húsok valójában meglehetősen fontosak.

Amikor a kutatásban megfigyelték azokat a nőket, akik az ajánlottnál kevesebb húst fogyasztottak, kiderült, hogy esetükben kétszer magasabb a depresszív vagy szorongásos zavarok kialakulásának kockázata, mint azokban, akik a javasolt mennyiséget fogyasztják. Ez az összefüggés még akkor is változatlan maradt, amikor számos egyéb tényezőt, köztük az általános egészségi állapotot, a társadalmi-gazdasági státuszt, a fizikai aktivitás szintjét, a dohányzást, a testsúlyt és az életkort is figyelembe vették. Érdekes módon más fehérjeforrás, így a csirkehús, sertéshús, hal vagy növényi fehérjék esetében nem mutattak ki hasonló összefüggést a mentális egészséggel.

Jacka azonban hangsúlyozta, nem szabad túl sok vörös húst sem fogyasztani, mert az is kiderült a kutatásból, hogy ha valaki rendszeresen többet fogyasztott az ajánlott mennyiségnél, ez szintén összefüggésben áll a depresszió és a szorongás megnövekedett kockázatával. Úgy tűnik, ez esetben is a mérték a fontos: mentális egészségünk védelme érdekében az a legjobb, ha csak annyi vörös húst fogyasztunk, amennyit a szakértők ajánlanak.

* * *

Akkor most hogy is van ez ?? Mindent csak mértékkel, de ezt kutatás és tudósok nékül is tudja mindenki.


Vagy mégsem??


Ezek a közlések csak azért születnek meg, hogy jól összezavarják az ember fiát/lányát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése